Kornhall & Netz

Med forskarna Anette Jahnke och Åsa Hirsh

June 17, 2020

En gymnasieskola ber om hjälp. Ingenting de gör höjer resultaten hos eleverna. De har behöriga lärare, ett fint skolbibliotek och alla förutsättningar. De har deltagit i alla insatser och lyft. Men betygen sjunker. 

Är det eleverna det är fel på, har de valt fel program? Eller är det lärarna som inte lyckas lära ut eget ansvar? Varför vågar eleverna inte ställa frågor i klassrummet? Vilka likheter har formativ bedömning med new public management? Några brännande frågor som avhandlas i veckans avsnitt.

Gäster är Anette Jahnke, doktor i pedagogik, lektor på Göteborgs universitet och processledare på Ifous som är ett fristående forskningsinstitut och Åsa Hirsh, docent i pedagogik, också i Göteborg. Tidigare i år utkom deras  rapport för Ifous ”Varför förbättras inte elevresultaten trots alla insatser?” där de har analyserat olika processer på en kommunal gymnasieskola – på skolans och huvudmannens uppdrag.

Läs Åsas och Anettes rapport här.

I programmet nämns Formativ bedömning. Det är enligt Wikipedia: ”den kontinuerliga bedömningsprocess, minut för minut, timme för timme, där elever får en förståelse för vad som ska läras och olika kvaliteter i lärandet och där läraren genom sin bedömning anpassar (formerar, därav begreppet) undervisningen så att den bättre möter elevernas omedelbara inlärningsbehov.” Det vill säga det bra lärare alltid har gjort. Begreppet blev stort för några år sedan i svensk skola på grund av forskning som visade dess betydelse för elevers lärande, men fick också en annan betydelse här, nämligen arbete med måluppfyllelse med hjälp av olika matriser och återkoppling till eleverna utifrån dessa och/eller vissa specifika inslag i undervisningsmetodik. De två senare har genererat kritik.

Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com. 

Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt

Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App