Kornhall & Netz

Med Bengt Westerberg om det socialliberala projektet

April 26, 2021

Bengt var partiledare för Folkpartiet 1983–1995, riksdagsledamot 1984–1994 och socialminister i den borgerliga regeringen Carl Bildt 1991–1994. I valet 1985 ökade partiets andel av väljarkåren kraftigt, vilket inte minst förknippades med Westerbergs personliga egenskaper och blev känt som ”Westerbergeffekten”. Bengt har sedan dess haft en rad olika uppdrag som styrelseordförande, styrelseledamot, utredare, konsult och också flitigt deltagit i samhällsdebatten. 

Vad är skillnaden mellan socialliberalismen och laissez faire? Vilken betydelse har läsningen för inlärningen i skolan? Vad är Liberalernas plats i dagens politik och har det blivit viktigare för partiet att öka sin makt än att hålla riktningen i sitt moraliska kompass?

Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall. 

Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. 

Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/ 

Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Citat från Bengt

”Jag är väldigt kritisk till det beslut man fattade. Jag tycker det skulle vara helt främmande för ett liberalt parti att samverka med och bidra till att ge ökad makt till ett parti som Sverigedemokraterna”

”Skolan är en av de få miljöer som vi alla har egna erfarenhet av, annars pratar vi om miljöer vi vet ganska lite om”

”Det viktigaste om vi ska få en bättre skola det tror jag kanske inte är förstatligandet utan snarare att ge rätt incitament till lärare och samverkan mellan lärare”

”Läsning är en speciell inhämtning av kunskap… Det abstrakta tänkandet påverkas väldigt mycket av bokläsning”

Podbean App

Play this podcast on Podbean App