Kornhall & Netz

Med lärarfackordförandena Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand

April 8, 2020

Vi intervjuar skolans skolans fackliga ledare mitt i krisen. Gäster är Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet och Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

I den helt unika situation Sverige befinner sig i denna coronatid, blir det tydligt att skolan är en av de mest centrala samhällsfunktionerna och den ska nu hantera en kris som ingen av oss kunde förutse eller ana vidden av.

Vilka är de fackliga utmaningarna i coronakrisen?
Kommer eleverna kunna ta igen missad kunskap?
Hur ska lärarna orka?
Vad ska vi göra med sårbara elever som hamnar ”under radarn”?
Den enormt snabba ”tvångsdigitalisering” som i princip alla lärare nu genomgår – vad gör den med professionen på sikt?
Hur går arbetet med en eventuell sammanslagning av lärarfacken?
Detta och mycket mer diskuterar de fackliga ledarna tillsammans med programledarna Per Kornhall och Ingela Netz.

För dig som inte kommer från skolans värld: VFU är en förkortning för verksamhetsförlagd utbildning, och utgör en del av bland annat lärarutbildningarna vid högskolor och universitet.

Några citat ur avsnittet:

Johanna: "Ska våra medlemmar följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer så kostar det dennes lön."

Åsa: "Stor oro för det här kunskapstappet som oundvikligen kommer att ske."

Per: vad era [lärarfackens] medlemmar gör är ju ofta att dubbelarbeta – man gör både det digitala plus att man försöker få den skolverksamhet som pågår att gå runt på den personal som råkar vara frisk den dagen."

Ingela: "Vad kommer hända med lärarprofessionen? Kommer det bli mer stänga in sig på sitt rum och göra sin grej, eller blir det mer vi behöver andra, vi behöver samarbeta?"

Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per@kornhall.se eller ingela.netz@gmail.com.

Läs mer om podden och programledarna på Arena Idés webbsajt.

Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Play this podcast on Podbean App