Kornhall & Netz

Med Marcus Strömberg om att driva Europas största skolkoncern

March 31, 2021

Marcus Strömberg är sedan 2005 vd för Europas största skolkoncern AcadeMedia. Han har en civilingenjörsexman i teknisk fysik och elektroteknik vid Linköping Universitet och har även flera styrelseuppdrag i både bolag och organisationer med anknytning till skolan. 

Hur hamnade Marcus i skolvärlden? Går det att förena rollerna att driva ett stort börsnoterat företag och ha ett viktigt samhällsuppdrag? Vad händer när andelen privata ägna skolor hela tiden ökar och vad får de ekonomiska drivkrafterna för konsekvenser?

Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall. 

Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. 

Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/ 

Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Citat från Marcus

”Skolan har blivit min life passion”

”Det som lever växer och jag är så fascinerad att det varje år söker sig fler elever och föräldrar till oss på alla profiler på alla skolor”

”Skola är ett komplext uppdrag och du måste ha det fokus på det du gör”

”Vi ska vara dom som levererar bäst utbildning före varje skattekrona, det tror jag faktiskt vi gör”

”Min bild av det vi gör internationellt, det handlar om att bygga solidaritet”

”Vi är så beroende av förtroende, vi är beroende av att människor ger oss förtroende. Det största förtroendet man kan ge någon ger man oss varje dag … Om det här förtroendet börjar skava, det får så enorma konsekvenser”

”Att få verka som företag i den här kontexten är ju ett otroligt förtroende och det måste vårdas, och det kanske vi har gjort bristfälligt. Men jag hoppas att man kan prata om detta. Det är det som jag tror är vägen framåt”

Podbean App

Play this podcast on Podbean App