Kornhall & Netz

Med Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet

May 28, 2021

”Vi tillhör sunt förnuft-linjen. Det är de som är extremister. Jag tycker det är en extrem uppfattning att ha det här skolsystemet.”

Har kan vi komma ifrån marknadslogiken som idag styr den svenska skolan? Hur kommer det sig att politiker inte lyssnar på det ökade missnöjet av skolsystemet? Och vilka krafter upprätthåller idag marknadsskolan?

Nooshi Dadgostar blev vald till partiordförande för Vänsterpartiets i oktober förra året. Hon har tidigare varit talesperson för socialförsäkringsfrågor och är den första vänsterpartistiska riksdagsledamot som utsetts till särskild utredare. Nooshi har varit ledamot i Botkyrka kommunfullmäktige och var med och grundade proteströrelsen "Alby är inte till salu" som verkade för att stoppa utförsäljning av allmännyttan i Botkyrka.

Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall. 

Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. 

Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/ 

Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Citat från Nooshi:

”Jag vet ju hur det känns för ett barn att hyrorna går upp och mamma och pappa har inte råd att betala. Och det är en otrygghetskänsla, för det betyder så mycket att ha ett tryggt boende.”

”Jag är bekymrad att det inte finns en kraftfullare självkritik och insikt om att det här blev för extremt. Det är för dogmatiskt. Det är för skrivbordsaktigt. Vi måste ändå ha ett ansvar för vissa saker. Vi måste ju säga att skolan är en institution på ett helt annat sätt än att det ska följa en marknadsliberal teori.”

”Vi kan inte ha skolor som läggs ner och byggs upp hela tiden som om det vore en marknad. Bara det är orealistiskt, för då har ju massa barn redan gått i den skolan.”

”Skolan måste vi garantera håller en mycket hög kvalitet redan från början oavsett vad. Det får inte vara så att lärare och rektorer känner att dom ingår i ett spel om kvartalsrapporter och att det är den kommersiella logiken som ska styra deras arbete överhuvudtaget. Det måste vara pedagogiska ledare.”

Podbean App

Play this podcast on Podbean App