Kornhall & Netz

Med Sten Svensson om skolans (o)likvärdighet

April 14, 2021

Har vi gått ifrån grundidén om den sammanhållna skolan? Hur kan vi förstå friskolereformerna och avregleringarna i skolsystemet? Vilka effekter hade marknadsutsättningen och kommunaliseringen av den svenska skolan? 

Sten Svensson är fristående skoldebattör och tidigare chefredaktör för Lärarnas tidning. Han har jobbat som lärare och haft fackliga uppdrag för Lärarförbundet. För Arena Idé har han skrivit rapporterna Systemskiftet – när skolan gick från gemensam till privat och Från likvärdighet till lönsamhet – så blev skolan en marknad. Idag engagerar sig Sten i nätverket för likvärdig skola. 

Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall. 

Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. 

Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/ 

Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Citat från Sten

”Sambandet var oerhört tydligt. Aktiebolagsskolorna hade låg lärartäthet, ideellt driva skolor hade hög lärartäthet, kommunala skolor låg mitt emellan … Pengarna gick bort till annat, till vinst, till chefsorganisationer och så vidare. Och användes inte till lärareundervisningen som tanken var.”

”Lärartätheten är mycket viktig. Ju fler elever en lärare har desto svårare blir jobbet, desto tyngre blir det. Och har man för många så kan undervisningen falla ihop.” 

”Privatiseringen den innebär att man flyttar besluten från den demokratiska nivån till enskilda personer genom skolvalet och till företagen som bestämmer när skolorna ska etableras, var dom ska ligga, hur dom ska rekrytera elever och så vidare.”

”Nu har man gått tillbaka till en uppdelad skola igen som är skräddarsydd för dom välutbildades barn. Dom har alla fördelar, får dom högsta betygen, kommer in på dom attraktiva utbildningarna och får toppjobben. Dom andra slås ut i hög utsträckning. Tyvärr är vi där. Detta är den största olyckan som har hänt svensk skolpolitik.”

Podbean App

Play this podcast on Podbean App